Energiaktuellt: ”Exakt tid – spårbar tid och frekvens”

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Post- och telestyrelsen, PTS, har utvecklat en tjänst för robust och spårbar tid och frekvens. Det föreslagna systemet är redundant, spårbart och har hög exakthet. Energibranschen ska få tillträde till tjänsten och Energiföretagen Sverige ska ta fram en kravspecifikation, synpunkter välkomnas.

PTS har låtit utveckla och förvalta en tjänst för robust och spårbar tid och frekvens som varit i drift i fem år. Tjänsten kan hantera långvariga avbrott i globala satellitnavigeringssystem. Regeringen har gett PTS i uppdrag att tillgängliggöra det nationella systemet för andra relevanta aktörer. 

Operatören Netnod tillhandahåller tjänsten via antingen NTP (Network Time Protocol), som är tillgänglig för alla över Internet, samt synkronisering via PTP (Precision Time Protocol). PTP medger synkronisering med hög precision, men är idag endast tillgängligt för anmälda operatörer. Netnod driver tjänsten på uppdrag av PTS.

Energisektorn in 2022 – branschen tar fram krav

Energimyndigheten har nu tillsammans med PTS fått godkännande från Regeringskansliet att tjänsterna även ska kunna erbjudas till energisektorn redan med start 2022.

För att Netnod ska kunna veta vad de ska erbjuda och till vilken kostnad – så behöver de hjälp med att ta fram en kravspecifikation snarast till PTS. Den behövs när de söker medel för att energiföretag som ansluts ska få rätt tjänst. Staten måste också gå in och ta rätt kostnader för etableringen och utvecklingen av tjänsten.

Energiföretagen Sverige och Energibranschens säkerhetsgrupp, ESG, ska under september bidra med en kravspecifikation till Netnod. Medlemsföretagens synpunkter tas gärna emot av Emma Johansson enligt nedan.

Läs PTS slutredovisning av regeringsuppdraget här

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se