Energimyndigheten redovisar regeringsuppdraget Energiförsörjning för totalförsvaret

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Energimyndigheten lämnade den 21 december in sitt uppdrag om energiförsörjning för totalförsvaret. Utifrån en indelning av Sverige i geografiska områden ska det vara möjligt att identifiera normala energibehov samt uppskatta energibehov för totalförsvaret. Energimyndigheten har också inom ramen för uppdraget utvecklat och testat en metod för uppskattning av elbehov för totalförsvaret.

I propositionen Totalförsvaret 2021–2025 anges att de viktigaste samhällsfunktionerna ska kunna upprätthållas under minst tre månader vid en säkerhetspolitisk kris. Uppdraget till Energimyndigheten var ett viktigt steg i arbetet med att identifiera nödvändig energiförsörjning vilket är en förutsättning för att kunna planera för och följa utvecklingen av totalförsvarsförmågan.

Här finns regeringsuppdraget på regeringen.se.

Energiföretagen önskar se en tydlig statlig prioritetsordning i höjd beredskap för elsektorn samt mått på vilka förmågor det privata näringslivet skall ha. I nuläget finns ett arbete för att ta fram Elberedskapsplaner där förmågeinventering kartläggs men inte tydliga krav på åtgärder.

Här kan du läsa Energimyndighetens redovisning av regeringsuppdraget Energiförsörjning för totalförsvaret.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se