Ny rapport med hot- och riskbild för energiförsörjningen

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

En ny hot- och riskbild för energiförsörjningen i Sverige har tagits fram av beredskapsmyndigheterna: Energimyndigheten, Svenska kraftnät, Strålsäkerhetsmyndigheten och Energimarknadsinspektionen. Syftet är att beskriva den gemensamma hot-och riskbilden inom energisektorn och att vara ett stöd för aktörer, samt identifiera nödvändiga beredskapsstärkande åtgärder.

Den aktuella hot- och riskbilden är daterad den 22 januari i år och utgår från befintligt material, underlag och processer som redan finns hos respektive myndighet eller på systemnivå.

Exempel på befintligt material och underlag kan vara myndigheternas risk- och sårbarhetsanalys (RSA) samt deras hotbildsanalys. Exempel på processer kan vara ordinarie omvärldsbevakning, erfarenhetsåterkoppling och dialog med aktörer som finns i ansvarsområdet samt inom sektorn.

Exempel på externa underlag som kan ingå är de nationella hotbilder som Säkerhetspolisen (Säpo) och Militära underrättelsetjänsten (Must) tar fram årligen och den nationella risk- och sårbarhetsbedömningen som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tar fram vartannat år.

Rapporten är på 13 sidor och har delats in i de tre huvudavsnitten hot, sårbarheter och vanliga risker. Den ska ses över årligen men kan också uppdateras vid behov. 

Läs rapporten från beredskapsmyndigheterna här.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se