Infokampanj från MSB om stärkt grundberedskap igång

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Förra året bad Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om inspel från näringslivet för en kommunikationsinsats riktad till företag. Den 18 mars i år lanseras nyinspelade intervjufilmer med rubriken ”Förberedda företag får Sverige att rulla vidare”. Kommunikationsinsatsen är en fortsättning på kampanjen ”Förberedda företag” som gjordes hösten 2022.

Med förberedda företag blir Sveriges beredskap starkare. För att samhället ska fungera vid fredstida kriser, höjd beredskap eller krig är företagens förmåga att bedriva sin verksamhet – eller att ställa om den till produktion av varor och tjänster som efterfrågas – av yttersta vikt.

Intervjufilmer om grundberedskap – Vimmerby Energi och Miljö är med

Intervjufilmerna ska lyfta praktiska exempel på hur företag har arbetat för att stärka sin grundberedskap. Med grundberedskap menar MSB bland annat att företaget har: 

  • identifierat sin samhällsviktiga verksamhet
  • gjort sin kontinuitetshantering
  • stärkt sin informationssäkerhet
  • planerat för att hantera händelser, särskilt kopplat till privat-offentlig samverkan (till exempel inom utbildning/övning och upphandling)

Filmerna ska spridas via LinkedIn och Meta samt via MSB:s egna kanaler, och företag uppmanas att sprida dem. I en av filmerna som kan ses här berättar Olle Fogelin, vd för Vimmerby Energi och Miljö AB, om hur hur företaget har en viktig samhällsbärande funktion, och om vikten av att systemen fungerar vid en kris av något slag.

Riktad kommunikation kring bilder

MSB har också bett företag om synpunkter på ett bildspråk för att skapa ett tydligt visuellt budskap som myndigheten, andra myndigheter och företag kan använda vid riktade kommunikationsinsatser.

Sammanlagt har nu åtta olika bilder tagits fram som ska kunna användas som en visuell plattform för kommunikationsinsatser, utbildningar, seminarier eller övningar. Bilderna riktar sig till samtliga medarbetare på företag som bedriver samhällsviktig verksamhet och porträtterar personer i olika yrkesroller inom respektive sektor eller område.

Kampanj till maj 2024 som ska följas upp

Kampanjperioden sträcker sig inledningsvis mellan den 18 mars till 17 maj. Nästa kampanjperiod blir någon gång under hösten, exakt tidpunkt är ännu inte fastställd.

Besök aktuell webbsida hos MSB: www.msb.se/beredskapforforetag, där filmerna finns och bilderna – som kan användas i både print och digitalt – publiceras inom kort.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se