Åsa Pettersson gästar Energimarknadens intervjupodd

Publicerat av: Viktor Nordqvist ·

Åsa Pettersson, vd för Energiföretagen Sverige, gästade nyligen Energimarknadens intervjupodd. Åsa var inbjuden för att diskutera de viktigaste frågorna i energibranschen just nu och det osäkra investeringsläget, under en period där behovet mer el är mycket stort för att klara klimatomställning och elektrifiering, samtidigt som den politiska enigheten inte alltid finns där. 

I poddavsnittet djupdyker Åsa Pettersson och Energimarknadens redaktör Magnus Stattin i de mest aktuella energifrågorna, liksom lärdomarna från de senaste åren då energi hamnade högst upp på den politiska agendan på grund av Rysslands agerande.  

Åsa lyfte att Energiföretagens ståndpunkt är att satsningar på alla fossilfria kraftslag behövs liksom stora investeringar i elnätet, om vi ska kunna klara av att elektrifiera Sverige i det tempo som behövs. Riksdag och regering måste nu snabbt röja legala hinder, korta tillståndsprocesserna och genomföra reformer som underlättar och sätter fart på investeringarna.   

- Energiföretagen lyfter ofta att vi behöver politisk enighet, eller åtminstone kompromissvilja; så att vi får en stabil och långsiktig energipolitik så att våra medlemmar våga göra de omfattande investeringar som efterfrågas, berättar Åsa Pettersson i Energimarknadens intervjupodd.

I avsnittet diskuteras också behovet av aktiv statlig inbladning för att klara av elektrifieringen. Det har gjorts tidigare, men då under helt andra förutsättningar. Nu måste statens roll fungera i kombination av den konkurrensutsatta marknad vi har.  

- Vi behöver en statlig inblandning med någon form av riskdelning och vi vill se en modell som fungerar för alla kraftslag. Det finns olika modeller för riskdelning, till exempel contracts for difference.

Utmaningen att ställa om är inte liten. Sverige behöver stärka och bygga ut energisystemet kraftigt på relativt kort tid. Energiföretagen ser därför behov av en nationell handlingsplan där staten tar ansvaret för att sätta mål, prioritera och planera åtgärder och följa upp och samordnar från nationell nivå ner till kommunal nivå.  

- Stabila, långsiktiga spelregler är det absolut viktigaste politiken kan bidra med. Elektrifiering och utfasning av fossila bränslen är ett måste för klimatet, men också en enorm möjlighet för Sverige som land att stärka vårt varumärke, öka vår konkurrenskraft, och samtidigt skapa arbetstillfällen och regional tillväxt. Det handlar om vilket land vi vill vara i framtiden.

Lyssna på Energimarknadens intervju med Åsa Pettersson här. 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Viktor Nordqvist

Viktor Nordqvist

Pressansvarig
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 25 61
Mobil: 070-164 44 61
E-post: viktor.nordqvist@energiforetagen.se